Evaluatie Auteurscontractenrecht 2020

Op 1 juli 2015 werd de wet Auteurs- contractenrecht ingevoerd, een wettelijke bescherming van auteurs en artiesten tegen wurgcontracten en tegen onredelijke bedingen.

Bij de invoering werd afgesproken dat de wet na vijf jaar geëvalueerd zou worden. Dat onderzoek, door een onafhankelijk bureau, zal begin 2020 worden verricht. Daarna zal in de Tweede Kamer worden gesproken over mogelijke aanpassing van de wet, waar dat nodig is.

‘Vooral dat is een heel belangrijk moment,’ stelt Angad-Gaur. ‘Tot op heden hebben de nieuwe wettelijke regels niet veel verandering gebracht. Dat komt deels omdat de overheid als subsidiegever niet van bijvoorbeeld de publieke omroepen eist dat onredelijke contractafspraken tot het verleden moeten behoren, maar ook omdat op sommige punten de wet net te weinig aangrijppunten geeft. De eerder genoemde transparantieverplichting bijvoorbeeld ontbrak en zal, hoe dan ook, dankzij de nieuwe Richtlijn worden ingevoerd.. In 2020 en 2021 is er de gelegenheid om de wet te verbeteren. Daar zullen we ons met zijn allen sterk voor moeten maken.’  (bron Muziekwereld dec 2019)

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Alle berichten, auteursrecht > issues en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s