EU richtlijn Audiovisuele Mediadiensten 2018/1808 (AVMD)

Ter informatie enkele hoofdpunten van de nieuwe AVMD richtlijn.

De richtlijn van 2010 richtte zich voornamelijk op omroepen en streamingsdiensten, dat is in de nieuwe richtlijn 2018/1808 – die is goedgekeurd op 14 november 2018 – uitgebreid naar videoplatformdiensten zoals You Tube. Dus ook diensten die in wezen alleen maar een platform zijn waarop audiovisueel materiaal aangeboden en gezien kan worden, vallen onder de richtlijn.

Welke regels gelden er?

De richtlijn houdt onder andere in dat platformen passende maatregelen moeten nemen om minderjarigen te beschermen tegen content die hun lichamelijke, morele of geestelijke ontwikkeling kan aantasten. Bovendien mag er in het algemeen niet aangezet worden tot haat op basis van beschermde kenmerken (geslacht, ras, kleur, etc.) en tegen content waarvan de verspreiding krachtens het Unierecht een misdrijf vormt.

Met betrekking tot reclame is er een onderscheid tussen reclame die in de content verwerkt is en losstaande spotjes. In beide gevallen moet de reclame als zodanig herkend kunnen worden.

Investeringsmaatregel

Artikel 13 maakt het bovendien mogelijk om stimuleringsmaatregelen te hanteren zoals de – onlangs door de ministers Van Engelshoven en Slob – aangekondigde Investeringsmaatregel.

Implementatie

De richtlijn moet voor 19 september 2020 in de Nederlandse wet geïmplementeerd zijn.


bron Brinkhof.com

http://www.openaccessadvocate.nl/tijdschrift/tijdschrifteuropeesrecht/2019/1-2/NtER_1382-4120_2019_025_102_003

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Alle berichten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s