Sectorplan 2020 om systeemfalen te beperken

systeemfalen

Volgens de onderzoekers van Dialogic is er naast marktfalen ook sprake van systeemfalen. Tot die conclusie komen ze in het rapport “Verheffing of verstoring. Effecten stimuleringsmaatregelen audiovisuele productie in Nederland” In de brief werd het volgende vermeld : 

 • een versnipperde productiesector
 • sterk geconcentreerde markten voor eindvertoning
 • complexe financiering van audiovisuele producties
 • sterke afhankelijkheid van buitenproducenten van de publieke omroep en
 • snelle wijze van produceren waardoor soms onvoldoende aandacht is voor de kwaliteit van films en series.

En in het rapport worden bovendien de volgende zaken genoemd :

 • onevenwichtige onderhandelingsrelaties
 • complexe en in-transparante financieringscontstructies
 • onvoldoende ketensamenwerking
 • ontbreken nieuwe businessmodellen
 • onvoldoende ondernemerschap en schaalgrootte van producenten
 • films krijgen onvoldoende tijd om zich in de bioscoop te bewijzen

Echt goede scenario’s schrijven duurt lang. De schrijvers staan vaak echter onder tijdsdruk. Na twee keer herschrijven wordt bijvoorbeeld al begonnen met filmen, terwijl voorheen ne- gen keer herschrijven niet ongebruikelijk was. Er is dus weinig tijd voor schrijven, weinig tijd voor filmen, en weinig tijd en middelen voor marketing.

———————————–

Een andere belangrijke ontwikkeling in de markt van filmdistributeurs is de digitalisering van de bioscoopketen; van het nieuwe aanbod is praktisch 100% digitaal. Hierdoor kunnen film- distributeurs en bioscoopexploitanten eenvoudig en snel wisselen van aanbod, wat de omloopsnelheid van titels verhoogt. Dit leidt ertoe dat sommige films, zo geven producenten aan, niet de kans krijgen om zich in de vertoning te ontwikkelen en zich te bewijzen, bij- voorbeeld door mond-tot-mond reclame. Dit zou met name gelden voor arthouse titels en zou ervoor zorgen dat die minder bekeken worden.

sectorplan

De minister heeft in haar brief van 19december 2019 aan partijen in de productie en exploitatieketen van Nederlandse films en programma’s gevraagd om met een sectorplan te komen. Dit plan wordt dit najaar verwacht. Afdeling Filmzaken denkt graag mee over oplossingen om het systeemfalen in de Nederlandse filmsector te beperken.

 

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Alle berichten, filmbeleid > issues en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s