Verdient een producent aan de bioscooprelease?

Verdient een producent aan de bioscooprelease van zijn film? Het antwoord is : Nee, de producent (en dus ook de filmmakers met een winstaandeel) verdient meestal geen cent aan de bioscooprelease van zijn film!

making-money

Alleen in het geval dat het een lowbudgetfilm (minder dan 1.5 miljoen) is en wanneer er sprake is van een from the topdeal met de distributeur (zie voor uitleg dit artikel) en de producent een lage MG (minimum garantee) heeft gekregen én de film ook nog eens meer dan 450.000 bezoekers trekt, dan zijn er misschien inkomsten. Even ter illustratie, in 2016 was er maar één film die meer dan 450.000 bezoekers getrokken heeft.

top-20-nederlandse-film-2016

Om duidelijk te maken hoe het kan dat zelfs een Platinafilm niet uit de kosten komt, hebben we enkele rekenvoorbeelden gemaakt. Hierbij zijn we uitgegaan van het gemiddelde budget van een film in 2015 ; 1.7 miljoen en een gemiddelde financieringsstructuur.  Vervolgens hebben we uitgerekend wat de inkomsten zijn voor de producent bij :

•    500.000 bezoekers
•    940.000 bezoekers
•    1.025 miljoen bezoekers

500k-bezoekers

Dit zijn natuurlijk onrealistisch hoge bezoekersaantallen, maar daarom geven ze des te beter aan dat het vrijwel onmogelijk is dat de producent iets aan de release overhoudt. De producent heeft namelijk zelfs bij 500.000 bezoekers nog geen inkomsten, zelfs niet als er sprake is van een from the top deal met de distributeur.  De producent heeft wel, samen met andere private investeerders, zijn investering terug verdiend, maar het Nederlands Filmfonds, het CoBO fonds en andere investeerders krijgen nog steeds geld.

940k-bezoekers

Pas bij 940.000 bezoekers, wanneer er 7.5 miljoen euro aan de boxoffice binnen is gekomen en de bioscoop 4.3 miljoen heeft ontvangen, hebben alle investeerders hun geld terug. Op dat moment heeft de distributeur zijn P&A en MG kosten terug, en heeft hij daar bovenop 1.2 miljoen euro ‘winst’. En dan pas, als laatste in de rij, gaat de producent meedelen.

940k-bezoekers

In het geval van een Out of Producerssharedeal is het nog erger, dan deelt de producent pas bij 1.025 miljoen bezoekers mee.

Het lastige is bovendien dat als de film uit de bioscoop gaat, dat het niet altijd duidelijk is wat er met de film verdiend wordt en dus wordt de kans om mee te delen in de opbrengsten nog kleiner.

Dit voelt raar en dat is het ook.

Willen we ooit een sterke filmsector hebben dan moet er iets veranderen in het recoupmentschema. Producenten en filmmakers moeten op een redelijke manier  meedelen in de opbrengsten van hun film en in het geval van een succes ruimte krijgen om te investeren in een nieuw project.

 

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Alle berichten, filmfinanciering > issues, geldzaken, producenten en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Verdient een producent aan de bioscooprelease?

  1. Pingback: Weten wat van wie is, is de basis van economische ontwikkeling | Filmzaken

  2. Pingback: Kosten en opbrengsten bioscoop? | Afdeling Filmzaken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s