Box-office wetmatigheden

Update: 15 februari 2019

Susan Visser en Abbey Hoes in Verliefd op Cuba

Gaat Verliefd op Cuba een miljoen bezoekers trekken?

Als we uitgaan van onze boxoffice wetmatigheid dan is de kans groot dat dit inderdaad gaat gebeuren.

Wat is de boxofficewetmatigheid ?

Drie cijfers zijn bepalend voor het uiteindelijke bioscoopresultaat van een film
 • Het aantal bezoekers van de openingsavond
 • Het aantal bezoekers van het eerste weekend
 • Het aantal bezoekers van de eerste week.
Met deze cijfers kan je een inschatting maken van verschillende resultaten :

7 x aantal bezoekers openingsavond = aantal bezoekers 1e weekend

10 x aantal bezoekers openingsavond = aantal bezoekers 1e week

7 x aantal bezoekers 1e weekend +  aantal bezoekers ladiesnight =  totaal aantal bezoekers

Eind vorig jaar hebben we op basis van die wetmatigheid met een marge van 15% de resultaten van een aantal films voorspeld :

VOORSPELLING

 • De Dirigent zou tussen de 121.000 en 163.000 bezoekers uitkomen
 • All You Need is Love tussen de 323.000 en 437.000
 • Bon Bini Holland 2 tussen de 516.000 en 696.000 bezoekers.

UITEINDELIJKE RESULTAAT

 • De Dirigent is, voorzover we weten, rond de 125.000 bezoekers uitgekomen
 • All You Need is Love : 350.000 bezoekers
 • Bon Bini Holland 2  rond de 700.000 bezoekers.

Bon Bini Holland 2 heeft het dus boven verwachting gedaan.

Als Verliefd op Cuba na het eerste weekend inderdaad 140.000 bezoekers behaalt (zonder Ladies Night) dan zou het zomaar kunnen dat de film uiteindelijk rond de miljoen bezoekers uitkomt. De voorspelling zou zijn, met een marge van 15%, dat de film tussen de 834.000 en 1.126.000 bezoekers trekt (excl Ladies Nights)

Zo’n resultaat is vandaag de dag misschien niet helemaal haalbaar meer.

Het volgende scenario ligt iets meer voor de hand:

 • De film heeft zaterdag een Gouden Film, dus 100.000 bezoekers (incl. Ladies Nights)
 • Maandag heeft de film in totaal 165.000 bezoekers  (incl. Ladies Nights)
 • Na de eerste week staat de teller op 200.000 bezoekers (incl. Ladies Nights)
 • En uiteindelijk haalt de film rond de 900.00 bezoekers! (incl. Ladies Nights)

En toch.. in de filmwereld zijn de wonderen de wereld niet uit. Na het eerste weekend weten we meer !

UPDATE :

Verliefd op Cuba heeft in het eerste weekend inclusief Ladies Nights zo’n 150.000 bezoekers getrokken.  Dat is dus inderdaad volgens de boxoffice wetmatigheid.

De film had na 10 weken zo’n 430.000 bezoekers getrokken. Dat resultaat voldoet dus niet aan de wetmatigheid.

——————————————————————————————————–

Oud bericht

Wetenschap is de laatste strohalm voor nostalgie, schreef de Franse dichter Bonnefoy [1]. In deze dagen rond Kerstmis en oud & nieuw duiken we in de box-office wetmatigheden. Van vroeger. En bestaan die nu nog? Hebben we nog iets waar we ons aan vast kunnen houden en – liefst een beetje – de toekomst mee kunnen voorspellen?

Nog steeds is de bioscoop-recette voor het commerciële succes van een speelfilm het belangrijkst. Ze vormen soms zelfs de helft van de totale inkomsten, naast verkoop van DVD, VOD, licenties aan buitenlandse partijen en eventueel nog remake-rechten. Omdat bioscoopinkomsten zo belangrijk zijn, probeert men al na het eerste weekend van een filmrelease te voorspellen wat de film uiteindelijk in de bioscoop zal gaan doen.

Vroeger

Zo’n tien tot twintig jaar geleden kon je na het eerste weekend een goede inschatting  maken van de totale bioscoopexploitatie resultaten. Deze ging uit van een zekere verhouding in bezoekersaantallen van de weekdagen.

Verhouding uit het verleden die nog steeds geldt?

Op basis hiervan kon je na de opening op donderdag al een inschatting maken van wat de film in de eerste week zou gaan opleveren, namelijk 10 keer de donderdag.

Jandino Asporaat in de film Bon Bini Holland 2

Daarbij, en dat was het meest bijzondere, kon je na het eerste weekend een inschatting maken van wat de film in totaal aan bezoekers zou trekken; dit was namelijk ongeveer 7 keer het bezoekersaantal van het eerste weekend.

Totaal aantal bezoekers = 7 x bezoekers 1e weekend (don+vrij+zat+zon)

En nu?

De wereld verandert in rap tempo; ook de bioscoopvertoning van films is door de digitalisering drastisch gewijzigd. Zonder met grote filmblikken te hoeven sjouwen, kunnen bioscopen in principe hun programmering per dag aanpassen wanneer een film niet doet wat ze ervan verwachten. Met het snel groeiende, enorme aanbod aan films is er waarschijnlijk altijd wel een titel voor handen die het beter doet

Om te onderzoeken of er nog steeds sprake is van een box-officewetmatigheid hebben we de resultaten van een aantal recente speelfilms bekeken. Te weten Zwaar Verliefd, Doris, Bankier van het Verzet, Soof2 en Gek van Oranje. (NB Kinderfilms en documentaires hebben we buiten beschouwing gelaten omdat deze meestal andere vertoningstijdstippen hebben met een ander soort release.)

Christanne de Bruijn als Antonia Brico in de film De Dirigent

Bevindingen

Note : We gingen uit van een gemiddelde ticketprijs van € 8,25

Het blijkt dat vier van de vijf films, met een foutmarge van 15%, voldoen aan de wetmatigheid dat het totaal aantal bezoekers 7 keer het openingsweekend is.

Één titel voldeed hier niet aan :  Gek van Oranje. Mogelijk dat de film na de eerste week op veel minder doeken is vertoond waardoor hij niet de kans kreeg om zijn publiek te bereiken.

Maar de vier andere films voldeden wel hieraan. Zou het inderdaad zo zijn dat je na het eerste weekend een inschatting kan maken van het totaal aantal bezoekers?

En is er nog steeds sprake van een bepaalde verhouding tussen de bezoekersaantallen op weekdagen? Het lijkt erop dat het weekend al op donderdag (en soms zelfs op woensdag) begint en dat er ook niet meer zo’n groot verschil is tussen de recette van vrijdag en de zaterdag. Toch zou nog steeds grofweg de verhouding kunnen gelden:

7 x het aantal bezoekers van de donderdag = aantal bezoekers openingsweekend

10 x het aantal bezoekers van de donderdag = aantal bezoekers week

Voorlopig gaan we er ook nog steeds vanuit dat:

7 x het aantal bezoekers van openingsweekend = totaal aantal bezoekers

We willen graag meer gegevens hierover verzamelen.

OPROEP

Iedereen die gegevens heeft van recente Nederlandse films (geen kinderfilm of documentaire) die aan deze wetmatigheid voldoen of juist helemaal niet of die bezoekerscijfers heeft – per dag van NL films in de openingsweek + het eindresultaat – graag mailen naar afdeling@filmzaken.com

Trudy Labij in de film Alle You Need is Love

Voorspellingen

Zo vlak voor de jaarwisseling – passend bij het seizoen – wagen we ons aan drie voorspellingen; te weten de uiteindelijke bezoekersaantallen van de film de Dirigent, All You Need is Love en Bon Bini Holland 2.

De film de Dirigent draait al geruime tijd in de bioscoop en er komen nieuwe films aan die de zalen zullen opeisen. De film staat op dit moment op ongeveer 109.000 bezoekers – ze verdient meer bezoekers – en als de bioscopen de film blijven vertonen tijdens de kerstdagen dan zou de teller op 122.000 bezoekers moeten kunnen eindigen.

De film All you need is Love kan met reguliere voorstellingen rond de 400.000 bezoekers uitkomen en inclusief de previews (zo’n 60.000 bezoekers) op 460.000 bezoekers in totaal.

Bon Bini Holland 2 draait nu een week in de bioscoop en heeft op de eerste donderdag 12.373 bezoekers getrokken. De film is na het weekend uit gekomen op zo’n 99.000 bezoekers. Dat is meer dan 7 keer de donderdag. Dit leidt tot de inschatting dat uiteindelijk meer dan 560.000 bezoekers de film zullen gaan zien. Als de reacties en mond-op-mondreclame goed zijn dan kan dit getal zelfs richting de 600.000 bezoekers gaan.

Dat is hoopvol. 2018 valt dan al met al toch nog wel mee qua bioscoopresultaten van de Nederlandse film. We gaan het zien.

[1] L’improbable, 1959
Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Alle berichten, geldzaken en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s