Film commissioner publiceert rangorde?

Dit is het eerste deel in de serie Misstanden / Zaken waar op zijn minst vragen over gesteld moeten worden.
Note vooraf. Dit bericht is aangepast naar aanleiding van opmerkingen.

UPDATE

De rangorde is inmiddels verwijderd op de site van de filmcommission. Er staan nu alfabetische lijsten op de site. Deze ogen ook wat vreemd waardoor je je afvraagt of er überhaupt wel een database gepubliceerd moet worden die in ontwikkeling is.

De taak om informatie te geven over de sector ligt waarschijnlijk nog het meest bij de sector zelf, bij brancheverenigingen of het sectorinstituut (Holland Film Promotion?). Belangrijk blijft in elk geval dat als iemand het namens de sector doet dat de informatie correct is en gegeven wordt zonder vooringenomenheid.


OORSPRONKELIJK BERICHT

Met de komst van de nieuwe Stimuleringsmaatregel voor Filmproductie in Nederland; de cash rebate regeling, heeft het Filmfonds in juli 2014 een Netherlands Film Commissioner aangesteld: Bas van der Ree.

Bas van der Ree is verantwoordelijk voor een nieuwe divisie van het Nederlands Filmfonds en het centrale aanspreek- en service punt voor producenten die in Nederland (delen van) hun productie willen uitvoeren. Hij treedt in die rol op als de liaison tussen producenten en de bedrijven en professionals in de Nederlandse filmindustrie.

Als centraal informatiepunt is er bovendien een website : TAKE THE NETHERLANDS. 

Over deze website gaat dit artikel. Op de website staat namelijk een rangorde gepubliceerd van producenten, regisseurs, scenarioschrijvers, componisten, editors, artdirectors en tal van andere filmprofessionals.

 

 

 

 

 

 

 

Misschien vraagt iemand zich af wat hier op tegen is.

Afdeling Filmzaken kan hier kort over zijn:

Bas van der Ree en de website zijn onderdeel van het Nederlands Filmfonds, een overheidsinstantie. Deze instantie moet zich integer en onpartijdig opstellen. Het heeft zich onder ander te houden aan:

art. 2:4 Awb | Fairplaybeginsel:

Lid 1 Het bestuursorgaan vervult zijn taak zonder vooringenomenheid.

Dit Fair play beginsel moet bewerkstelligen dat de overheid iedereen zakelijk, objectief en vanuit gelijkwaardigheid behandelt. Het ziet ook toe op transparantie in besluitvorming.

Bovendien moet het Fonds zich houden aan

Art. 3:4 lid 2 Awb | Evenredigheidsbeginsel

lid 2. De voor een of meer belanghebbenden nadelige gevolgen van een besluit mogen niet onevenredig zijn in verhouding tot de met het besluit te dienen doelen.

Dit betekent dat het informeren van buitenlandse partijen niet ten koste mag gaan van de reputatie van producenten, filmmakers en -professionals.

Het is niet voor niets dat andere landen volstaan met het geven van alfabetische lijsten en/of verwijzen naar agentschappen en belangenverenigingen. Het is namelijk niet aan het Filmfonds of een filmcommissioner om een subjectief oordeel te geven. Iedere buitenlandse partij is op zoek naar een goede partner. Voor de één betekent dit een jong flexibel iemand, voor de ander is dat iemand die met zijn werk veel prijzen heeft gewonnen en een derde wil misschien juist graag commercieel en of goedkoop werken.

Daarbij is de rangorde ook nog eens gebaseerd op een database die niet volledig is, die niet is bijgewerkt.

De rangorde is gebaseerd op een database die niet volledig is, die niet is bijgewerkt; die niet klopt!

Er ontbreken films, prijzen etc. Tal van filmmakers hebben inmiddels na het zien van hun positie op de lijst gegevens bijgewerkt, maar er zijn ook mensen die dat niet hebben gedaan, waardoor er voor hen reputatieschade zou kunnen ontstaan.

De website van de netherlands film commission is een visitekaartje, het wordt vaak als eerste geraadpleegd. Disclaimer of niet: Je laat geen visitekaartje zien met gekleurde informatie gebaseerd op fouten.  En je berokkent Nederlandse filmprofessionals ook geen schade met het publiceren van gekleurde onjuiste informatie.

De film commissioner en het Filmfonds hebben van diverse kanten vragen over de rangorde gekregen. Inmiddels hebben we geleerd dat het Filmfonds zich te houden heeft aan de gedragscode cultuurfondsen  waarin bij artikel 2.2 staat:

Bij het bepalen welke informatie wordt verstrekt, houden de cultuurfondsen rekening met signalen uit het veld en laten zij waar mogelijk zien wat zij daarmee doen.

We hopen dat de signalen uit het veld dusdanig zijn dat de rangorde verwijderd wordt en plaatsmaakt voor zakelijke en feitelijk juiste informatie die iedereen vanuit gelijkwaardigheid behandelt.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Alle berichten, misstanden, producenten en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Film commissioner publiceert rangorde?

  1. Colette zegt:

    Jeetje is dit nou nog biet aangepast?

  2. Pingback: Artikel | Trends & Ontwikkelingen 16 januari 2018 - Mestmag.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s