Marktaandeel 2018 NL film

In het artikel het succes zat in de staart  heeft Bjorn Schrijen op de site van Boekmanstichting  waardevolle informatie op een rij gezet omtrent het marktaandeel van  de Nederlandse film in 2018. We geven enkele highlights van het artikel.

“Van het aanhoudende succes van bioscopen en franchisefilms profiteert de Nederlandse film echter niet. Nadat het bioscoopbezoek aan Nederlandse films met (onder andere) kaskrakers als Gooische vrouwen, Komt een vrouw bij de dokter en New Kids: Turbo tussen 2011 en 2015 enkele gouden jaren beleefde, daalde het marktaandeel van de Nederlandse film in 2018 voor het derde jaar op rij, van 12,0 naar 11,2 procent. Hoewel een verklaring hiervoor lastig te geven is, heeft het aan de hoeveelheid nieuwe Nederlandse films waarschijnlijk in elk geval niet gelegen: met 66 films was de Nederlandse filmproductie hoger dan ooit. Van die 66 films was Bon Bini Holland 2 het succesvolst: in de laatste twee weken van het jaar trok deze film nog 406.430 bezoekers (FDN et al. 2019b).”

“Benieuwd hoe het bioscoopbezoek zich over een langere periode ontwikkelde? De Cultuurindex Nederland publiceerde vorig jaar de dataset Bioscoopgeschiedenis in cijfers, waarin de bioscoopgeschiedenis van 1946 tot nu middels zestien indicatoren in kaart is gebracht, en middels interactieve grafieken inzichtelijk wordt gemaakt.”

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Alle berichten, filmbeleid > issues en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s