Filmfonds reglementen 2019 | Welke producenten kunnen aanvragen

update mei 2019 

Vanaf 1 mei 2019 zijn de eisen die er gesteld worden aan de aanvrager versoepeld. Een producent die een bioscoopfilm gerealiseerd heeft kan nu bij alle regelingen, ook SCREEN NL aanvragen. Zie voor vereisten en voorwaarden het artikel FINANCIERINGSMOGELIJKHEDEN VIA FONDSEN

Dit artikel is door de wijzigingen van mei 2019 achterhaald. We laten het desondanks voor het archief staan.

Filmfondsreglementen veranderen jaarlijks waardoor je als aanvrager voortdurend met je neus in de reglementen hangt om te weten hoe het zit. Het goede nieuws is dat er sprake lijkt van een heuse verbeteringen. Meer dan 70 producenten die vorig jaar nog geen gebruik konden maken van de Netherlands Film Production Incentive (Cash Rebate) kunnen dat nu wel. Bovendien kunnen scenarioschrijvers vanaf 1 mei 2019, als ze geen mainstream film willen schrijven, zonder producent een bijdrage krijgen voor het schrijven van een scenario. We actualiseren daarom met liefde het artikel van 2018 over de reglementen voor realiseringsaanvragen van het Filmfonds en geven aan welke producenten aan de eisen voldoen van de verschillende realiseringsregelingen.

Filmmakers en producenten op die manier zien wat hun mogelijkheden zijn voor een bijdrage.

Onvolkomenheden en/of aanvullingen, graag mailen naar afdeling@filmzaken.com

Trudy Labij in de film All You Need is Love – 2018


REGELINGEN  2019 – vereisten aanvrager

Dit ter oriëntatie op mogelijkheden. Om erachter te komen wat er aanvullend nog verlangd wordt bij het aanvragen van subsidie verwijzen we naar de site van het filmfonds.  Tenzij anders aangegeven, gelden vereisten aanvrager voor speelfilm en documentaire

Alle reglementen van het Filmfonds stellen hun eisen; soms stapelen deze zich op. Zie bijgaand overzicht waarin per regeling (ook van het Abraham Tuschinski fonds) beknopt de vereisten staan, met de originele teksten.

A L G E M E E N – vereisten aanvrager

Een aanvraag bij het Filmfonds kan gedaan worden door:

Een filmprofessional: volgens de definitie in het Algemeen Reglement is dat een natuurlijk persoon met aantoonbare gedegen en actuele kennis en ervaring op het gebied van filmproductie  – (n.b. in 2018  toegevoegd ‘actuele kennis’. Wat daaronder wordt verstaan, is niet helemaal duidelijk.)

OF

Iemand die tenminste 2 jaar voorafgaand beroepsmatig bezig is geweest met het schrijven van scenario’s of het produceren van films

Een aanvraag kan NIET gedaan worden door:

 • Een mediabedrijf (een onderneming die zich bezighoudt met het verspreiden, dan wel doen verspreiden, van audiovisueel media-inhoud aan het algemene publiek of delen daarvan).

In 2019 is hieraan toegevoegd: een aanvrager waarin een mediabedrijf direct of indirect zodanige zeggenschap of feitelijke invloed heeft dat dit mediabedrijf in belangrijke mate het beleid van de aanvrager kan bepalen of aanmerkelijke invloed heeft op de inhoud van het beleid van de aanvrager. 

 • De producent, die de aanvrager rechtsgeldig vertegenwoordigt, kan in beginsel niet de regisseur of scenarist van de filmproductie zijn.

 • Regisseurs kunnen dus geen aanvraag doen.

Alleen wanneer de regisseur zijn eigen film heeft geproduceerd (dus zonder realiseringsbijdrage van het fonds) kan hij een afwerkingssubsidie aanvragen. De Wildcard documentaire wordt overigens wel toegekend aan de regisseur.

N E W S C R E E N  NL – low budget speelfilm

zie ook  Filmfonds Wildcards en voor artistieke film De  Verbeelding

Voor de realisering van een lowbudget film (budget max. 500.000 euro, dit was voorheen 600.000 euro)

Aanvrager is :

 • een beginnende producent (< 2 films geproduceerd)
  • met aantoonbare ervaring in de professionele film/ televisie branche
  • die minstens twee jaar in Nederland, een lidstaat van de EU, EER of Zwitserland gevestigd is en
  • op continue basis films en andere audiovisuele producties produceert en exploiteert

Hoeveel projecten jaarlijks?

 • Er worden jaarlijks maximaal drie lowbudget films geselecteerd. 

S C R E E N  N L

Aanvrager is:

 • producent die hoofdverantwoordelijk is geweest bij het produceren van tenminste 2 bioscoopfilms (hierbij wordt geen termijn genoemd)
  • in het geval van een minoritaire coproductie is dat 1 bioscoopfilm
  • in het geval van documentaire is in bovenstaande gevallen toegevoegd: of een film die op de televisie is uitgezonden in Nederland.

Welke producenten kunnen aanvragen

Op basis van de gegevens waarover wij beschikken komen we uit op zo’n 53 productiehuizen die sinds 2005 meer dan 2 films in de bioscoop hadden en dus in aanmerking komen voor een bijdrage in hun nieuwe film van 600.000 euro. Dit zijn 6 productiehuizen meer dan vorig jaar, toen waren het er 47.

NB Via de fondsregeling Dutch CROSSOVER wordt subsidie verleend voor auteursfilms die de potentie hebben om een bioscooppubliek in binnen- en buitenland te bereiken. De regeling stelt aanvullende eisen aan de aanvrager(s), namelijk dat hij of zij zich internationaal hebben onderscheiden en die met een eerdere film een groot publiek hebben bereikt. De maximale bijdrage via deze regeling is 800.000 euro.

M A T C H I N G R E G E L I N G (speelfilm)

Extra bijdrage voor een nieuwe Nederlandse mainstream speelfilm of lange animatiefilm die voor minimaal 70% gefinancierd is en al een bijdrage toegekend heeft gekregen in  realiseringskosten, de Telescoopregeling en/of Film Production Incentive. (In 2017 was de omschrijving : Voor het realiseren van een mainstream film; een speelfilm waarbij de nadruk ligt op de publiekspotentie. (NB deze regeling is niet bedoeld voor documentaires)

Aanvrager is:

 • een producent die hoofdverantwoordelijk is geweest bij het produceren van 2 bioscoopfilms (speelfilms).  
 • én die in de afgelopen 5 jaar een speelfilm heeft geproduceerd die meer dan 150.000 bezoekers trok (kinderfilm meer dan 100.000 bezoekers).

Aanvullende voorwaarden:

 • Regisseur heeft zich bewezen met eerdere films

Welke producenten kunnen aanvragen

Op basis van de gegevens waarover wij beschikken komen we uit zo’n 20 productiehuizen die tenminste 2 films geproduceerd hebben, waarvan tenminste 1 film in de afgelopen 5 jaar een bioscoopfilm was die meer dan 150.000 bezoekers trok (kinderfilm meer dan 100.000 bezoekers). Dit is een lichte daling ten opzichte van vorig jaar, toen waren het 22 productiehuizen.

Deze 20 producenten kunnen eventueel een subsidiebijdrage ontvangen van maximaal 950.000 euro.

S T I M U L E R I N G S M A A T R E G E L

(Cash Rebate)

Deze regeling is versoepeld: Met de regeling kan maximaal 35% van de kosten vergoed  worden in de productiekosten van een speelfilm, een documentaire of een high-end televsieserie

Aanvrager is :

 • een productiemaatschappij,
  • die wordt vertegenwoordigd door een producent, die in de voorgaande 7 jaar hoofdverantwoordelijk was voor het produceren van 1 film.
  • Bij een aanvraag voor TV-series is het ook mogelijk dat de producent hoofdverantwoordelijk is geweest voor 2 high-end TV-series die primair openbaar zijn gemaakt via televisie-/VOD-uitzending in Nederland.
  • Een mediabedrijf (een onderneming die zich bezighoudt met het verspreiden, dan wel doen verspreiden, van audiovisueel media-inhoud aan het algemene publiek of delen daarvan) komt niet in aanmerking voor een financiële bijdrage

Welke producenten kunnen aanvragen

Op basis van de gegevens waarover wij beschikken komen we uit op zo’n 99 productiehuizen die 1 of meer films geproduceerd hebben. Dit is een forse stijging ten opzichte van vorig jaar, toen konden slechts 24 producenten aankloppen bij de Netherlands Film Production Incentive.

In elk geval kunnen nu alle beginnende producenten die in 2018 voor het eerst een film in de bioscoop hadden gebruik maken van de Cash Rebate regeling

AANVRAGEN bij MEERDERE REGELINGEN

ScreenNL + Cash Rebate

53 Productiehuizen kunnen op basis van hun trackrecord aanvragen bij ScreenNL en de Cash Rebate regeling.

ScreenNL + Matching bijdrage + Cash Rebate

20 Productiehuizen kunnen op basis van hun trackrecord een aanvraag doen bij deze regelingen en mogelijk de hoogst mogelijke bijdrage krijgen in de productiekosten.

S A M E N V A T T I N G

De versoepeling van eisen aan de aanvrager voor met name de Cash Rebate regeling is goed nieuws voor filmmakers en beginnende producenten.  Dit jaar kunnen er bijna 100 producenten gebruik maken van de Cash Rebate regeling, dat is vier keer zoveel als vorig jaar.  Beginnende producenten hebben veel meer kans op het maken van een tweede film en regisseurs en scenarioschrijvers hebben meer mogelijkheden om met een producent van hun keuze een film naar eigen keuze te realiseren, de cash rebate is immers zonder inhoudelijke toets. Het zal de diversiteit en waarschijnlijk ook de artistieke kwaliteit van het aanbod waarschijnlijk ten goede komen.  Of dit daadwerkelijk zo uitpakt, weten we pas over enkele jaren.

Voor zover onze gegevens het toelieten hebben we per producent vermeld wat de mogelijkheden zijn voor het aanvragen van subsidie. Deze lijst is samengesteld op basis van de eisen die het Filmfonds stelt in combinatie met de data over films die producenten tussen 2005 – 2018 in de Nederlandse bioscoop hebben uitgebracht.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Alle berichten, filmbeleid > filmfonds, filmfinanciering > subsidies en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Filmfonds reglementen 2019 | Welke producenten kunnen aanvragen

 1. Pingback: Artikel | Trends & Ontwikkelingen 18 januari 2019 - Mestmag.nl

 2. Pingback: Artikel | Trends & Ontwikkelingen 25 januari 2019 - Mestmag.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s