Wat wordt het Nederlands marktaandeel van 2019 ?

Nog niet zo lang geleden werd per kwartaal het marktaandeel van de Nederlandse film bekend gemaakt door Stichting Filmonderzoek. Op basis daarvan kon je een inschatting maken van het uiteindelijke resultaat. Loopt het in de pas met voorgaande jaren, gaat het beter of presteren de films juist minder? 

Voor ons onduidelijke redenen worden de cijfers niet meer tussentijds gedeeld en moeten we wachten tot het marktaandeel bekend gemaakt wordt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de NVBF en FDN.

Nadat het marktaandeel de afgelopen jaren gedaald was tot 11.3% wilden we graag een idee krijgen van de stand van Nederlandse film voor 2019. We zijn daarom in de cijfers gedoken van Box office MOJO.

Onze zoektocht leverde bijgaand overzicht op met een tussenstand van het marktaandeel voor de Nederlandse film van zo’n 7,6%. Ter check hebben we een rondvraag gedaan onder mensen die wel toegang hebben tot de actuele cijfers.

Op basis daarvan concluderen we dat het veilig is om te stellen dat het marktaandeel van de Nederlandse film in de periode tussen 3 januari 2019 en 31 oktober 2019 rond de 8% ligt.

Dit is een mooie basis voor een voorspelling. Aan de hand van MaccsPulse (app voor tablet en mobiele telefoon waarop de boxoffice-cijfers per dag worden bijgehouden ) hebben we inzicht in wat het marktaandeel ongeveer is per week.

In week 44 was dat zo’n mooie 24%.

Wanneer de komende weken het aandeel zo’n 20% blijft en films zoals Penoza (release 28 november ) en April, May en June (19 december) de laatste 5 weken  ervoor zorgen dat gemiddeld meer dan 30% van de omzet naar de Nederlandse film gaat, dan zal het marktaandeel voor de Nederlandse film weer boven de 12% uitkomen.

Aan de hand van actuele cijfers zullen we de komende tijd onderstaande voorspelling bijwerken. 

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Alle berichten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s