Marktaandeel Nederlandse film 2019 opnieuw gedaald?

Artikel is aangepast op 07 januari 2020.

Op de nieuwjaarsreceptie van NVBF en FDN werd bekend gemaakt dat het marktaandeel van de Nederlandse film 2019 – in tegenstelling tot onze prognose – gestegen is van 11.2% naar 11.7%.

Voor een professioneel functionerende sector is het belangrijk dat er tussentijds gerapporteerd wordt over marktaandeelcijfers. We hebben een poging gedaan, maar helaas blijkt dat er geen goede indicatie te geven valt wanneer je alleen toegang hebt tot de cijfers van de top 20 van Maccs Pulse.  Teveel titels worden dan blijkbaar buiten beschouwing gelaten.
 
Hopelijk neemt een partij die wel toegang heeft tot alle cijfers de taak binnen kort op zich.
 
———————————————————————————————————————————–

Nog niet zo lang geleden werd per kwartaal het marktaandeel van de Nederlandse film bekend gemaakt door Stichting Filmonderzoek. Op basis daarvan kon je een inschatting maken van het uiteindelijke jaarresultaat. Loopt het in de pas met voorgaande jaren, gaat het beter of presteren de films juist minder? 

Om onduidelijke redenen worden de cijfers niet meer tussentijds gedeeld en moeten we hiervoor wachten tot de nieuwjaarsreceptie van de NVBF en FDN.

Nadat het marktaandeel de afgelopen jaren gedaald was tot 11.2% wilden we graag een idee krijgen van de stand van Nederlandse film voor 2019. We zijn daarom in de cijfers gedoken van Box office MOJO.

Onze zoektocht leverde bijgaand overzicht op met een tussenstand van het marktaandeel voor de Nederlandse film eind oktober van zo’n 7,6%. Ter check hebben we een rondvraag gedaan onder mensen die wel toegang hebben tot de actuele cijfers.

Op basis daarvan concluderen we dat het veilig is om te stellen dat het marktaandeel van de Nederlandse film in de periode tussen 3 januari 2019 en 31 oktober 2019 rond de 8% ligt.

Wanneer het aandeel in november zo’n 20% is en films zoals Penoza (release 28 november ), Huisvrouwen bestaan niet 2 (12 december) en April, May en June (19 december) de laatste 5 weken ervoor zorgen dat gemiddeld meer dan 30% van de omzet naar de Nederlandse film gaat, dan zal het marktaandeel voor de Nederlandse film weer boven de 12% uitkomen.

Eind november kwam de film Penoza mooi binnen op 1 en was het marktaandeel van de NL film in de opening van de nieuwe week boven verwachting: namelijk 36%.

Maar al snel bleek dat de nieuwe films weliswaar het wekelijks marktaandeel deed stijgen, maar dat dit onvoldoende was om het boven de 11% uit te laten komen.

Misschien dat de volledige cijfers iets anders gaan uitwijzen, zo ja, dan blijkt dat op de nieuwjaarsreceptie van de NVBF en FDN.

Op basis van de cijfers van de top 20 van MACCS Pulse ziet het er somber uit.  De prognose is dat het marktaandeel 2019 van de Nederlandse film opnieuw daalt en uitkomt onder de 11,2% die het vorig jaar was.

 

 

 

 

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Alle berichten. Bookmark de permalink .

4 reacties op Marktaandeel Nederlandse film 2019 opnieuw gedaald?

  1. Pingback: Artikel | Trends & Ontwikkelingen 15 november 2019 - Mestmag.nl

  2. Guido Den Broeder zegt:

    Tja, wij hebben voor een Nederlandse coproductie vooralsnog tevergeefs naar een distributeur in Nederland gezocht. Wel te zien en te verkrijgen in Rusland, VS, Duitsland, Portugal, Hongarije, Vietnam, China, enz., maar niet hier. Dan krijg je dat.

  3. Pingback: Artikel | Trends & Ontwikkelingen 17 januari 2020 - Mestmag.nl

  4. Pingback: Je zou je telefoon er bijna bij opeten: Hollandse films. – Farah's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s