Home

De Nederlandse film kan de wereld veroveren, te beginnen in Nederland!

Afdeling Filmzaken heeft vanaf 2015 tot 2020 de filmsector geïnformeerd over de steeds veranderende filmpraktijk. Vanuit de visie dat filmbeleid erop gericht moet zijn dat filmmakers, producenten en distributeurs zelf kunnen voorzien in hun basisbehoeften (1. weten wat er met je werk gebeurt 2. meedelen in opbrengsten van je werk en 3 autonomie) hebben we maatregelen onder de loep genomen. Bovendien gaven we filmmakers, producenten en betrokkenen de ruimte hun stem te laten horen en mee te denken over randvoorwaarden waarbinnen talent optimaal tot haar recht komt en er films kunnen ontstaan met impact; films, die meer zijn dan een product.

audrey-hepburn-394261_1920

Vanaf 2020 zijn er geen nieuwe berichten verschenen op deze site. Vanwege de corona-crisis en het gevoel in herhaling te vallen.

Anno 2022 zijn er nog steeds verbeterpunten die de kwaliteit van Nederlandse films ten goede komen.

Allereerst zou filmbeleid moeten streven naar een grote mate van zelfstandigheid voor filmmakers en producenten. Dit betekent onder andere dat subsidie-maatregelen de onafhankelijkheid van filmmakers en producenten vergroot en hen in staat stelt beter te voorzien in hun basisbehoeften (inhoudelijke vrijheid, meedelen in opbrengsten, weten wat er gebeurt met je werk)

Bovendien moeten er maatregelen komen die de gelijkwaardigheid binnen de driehoek – scenarioschrijver, regisseur, producent -vergroten. Niet alleen de producent heeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om via fondsen een filmplan te realiseren, waardoor hij of zij een soort poortwachter wordt, maar regelingen (ook realisatieregelingen) moeten ook toegankelijk zijn voor de regisseur en de scenarioschrijver.

En als laatste. Het creatieve proces is kwetsbaar. Hier moet rekening mee worden gehouden, met name in aanvraagprocedures van fondsen. Schrijvers worden nog steeds geconfronteerd met talloze deadlines en inhoudelijke bemoeienis, terwijl niet iedere schrijver hier goed bij gedijt. Om eigenzinnig en talentvol potentieel niet verloren te laten gaan moet er in aanvraagprocedures en het ontwikkelingsproces van projecten rekening worden gehouden met de werkmethode van mensen.

Afdeling Filmzaken voor een inspirerende, goed geïnformeerde en zelfbewuste filmsector

Afdeling Filmzaken wint Zilveren Pen

Wie zijn de mensen van Afdeling Filmzaken?

Wat en hoe werkt Filmzaken

 

Eerste artikel 2017 :

Nederlandse film! Kan het inspirerender? (opinie)

Paul Verhoeven
Paul Verhoeven wint Golden Globe 2017
 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s