Afdeling Filmzaken wint Zilveren Pen

Aan het winnen van de Zilveren Pen is verbonden dat de winnaar op de eerst volgende uitreiking een lezing geeft.  Die lezing heeft Esmé op 17 maart gehouden.

“De Zilveren Pen wordt jaarlijks door het Netwerk Scenarioschrijvers toegekend aan een persoon of instelling die zich op een bijzondere manier heeft onderscheiden in het zichtbaar maken van scenarioschrijvers. Dit jaar ging deze prijs naar de website Afdeling Filmzaken, die filmnieuws en filmbeleid kritisch volgt. Pieter Bart Korthuis, voorzitter van het Netwerk Scenarioschrijvers, sprak van ‘een gewaardeerde luis in de pels.’

Oprichter en eindredacteur Esmé Lammers nam de prijs in ontvangst. “Ik ben enorm geroerd,” reageerde ze. “We zijn een jaar geleden begonnen met de site met weinig verwachtingen, maar blijkbaar realiseren mensen zich hoe belangrijk de randvoorwaarden zijn om te functioneren als filmmakers.”

Esmé Lammers sprak het volgende dankwoord uit.

Filmmaker en producent, weet wat je waard bent en houd Afdeling Filmzaken in de gaten.

Dit is echt geweldig.. zo bijzonder en zo welkom.

Afdeling Filmzaken bestaat nu iets meer dan een jaar. Toen ik de site met mijn eerste artikel leven in blies verwachtte ik er eigenlijk niet veel van.

De zakelijke kant van filmmaken, wie kan dat nu wat schelen.. .. maar gelukkig realiseren filmmakers zich steeds meer dat randvoorwaarden, zoals voldoende financieringsmogelijkheden en auteursrechten, belangrijk zijn om professioneel te kunnen werken.

En natuurlijk ; het belang van autonomie.

Buitenstaanders realiseren zich niet hoe hard je daar als maker voor moet knokken.. en hoe kwetsbaar je in dat gevecht bent, want als maker kan je natuurlijk niet garanderen dat jouw verhaal publiek zal aanspreken.

En aan de andere kant is autonomie essentieel. Het zorgt voor het verschil tussen film en een audiovisueel product.

Op de site merken we steeds meer dat makers dat inzien en het waarderen dat wij ze via onze site steunen.

Dat we met onze site deze prijs hebben gewonnen is een steun in de rug.

Ik wil daarom allereerst het bestuur van Netwerk Scenarioschrijvers bedanken en natuurlijk alle mensen van Afdeling Filmzaken. Helaas blijven deze mensen het liefst op de achtergrond omdat het hebben van een eigen mening niet altijd gewaardeerd wordt, vooral niet als die wat kritisch van aard is.

Maar ik wil toch graag één persoon noemen en dat is Gamila Ylstra! 

Gamila leest intensief mee, geeft commentaar en spart met ons over nieuw filmbeleid. Ze draagt, net als alle andere mensen van Afdeling Filmzaken, filmmakers en producenten een warm hart toe en wil bijdragen aan omstandigheden waarin deze partijen optimaal tot hun recht komen. Er is veel filmtalent in Nederland die in staat is om met hun eigen verhalen de wereld te veroveren, te beginnen in Nederland.

Filmmaker en producent, weet wat je waard bent en houd Afdeling Filmzaken in de gaten.

 

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Alle berichten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Afdeling Filmzaken wint Zilveren Pen

  1. Pingback: Artikel | Trends & Ontwikkelingen 20 maart 2018 - Mestmag.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s