Filmsector gebaat bij flexibelere financierings- protocollen

Als bijdrage aan het debat over nieuw filmbeleid ontvingen we een artikel van Dimitri Lahaut. In het artikel pleit hij voor flexibelere financierings-protocollen.

Hoewel het artikel van 2016 is, is het actueler dan ooit. Inmiddels is een belangrijke regeling afgeschaft waarmee filmmakers en producenten zonder inhoudelijke bemoeienis toegang hadden tot subsidie, de suppletieregeling. Bovendien stelt het Filmfonds sinds 2018 verregaande eisen aan de aanvrager. De aanvrager moet niet alleen producent zijn, hij of zij moet ook nog eens in een bepaalde periode een aantal speelfilms geproduceerd hebben. Om in aanmerking te komen voor de matchingregeling moeten deze films bovendien een bepaald resultaat bereikt hebben. Lees hier meer over nieuwe filmfondsregeling. We denken dat het huidige beleid haaks staat op het ontstaan van diverse, levendige en eigenzinnige Nederlandse films.

In bijgaand artikel Filmsector gebaat bij flexibelere financieringsprotocollen (Boekman, jaargang 28, nr. 109, p. 20-23) heeft Dimitri Lahaut een aantal filmmakers geinterviewd. Aan de hand van hun ervaringen wordt inderdaad duidelijk hoe het huidige filmbeleid in combinatie met een starre uitvoering ervan soms tot onwerkbare situaties leidt, met name voor eigenzinnige en artistieke makers.

Het artikel van Dimitri Lahaut is ook te bestellen op de website van de Boekmanstichting

Marilyn Monroe voor de troepen

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in aanbeveling nieuw filmbeleid, Alle berichten, debat, debat > opinie, producenten en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Filmsector gebaat bij flexibelere financierings- protocollen

  1. Pingback: Artikel | Trends & Ontwikkelingen 17 april 2018 - Mestmag.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s