Raad van State : belangen werknemers Metropole orkest moeten meegewogen bij subsidiebesluit

Greta Garbo

 

Tot nu toe worden scenarioschrijvers en regisseurs, tenzij ze zelf via een regeling subsidie aanvragen, niet als belanghebbend beschouwd bij Filmfondsbesluiten.  Dit lijkt tot gevolg te hebben dat het fonds bij het nemen van besluiten de belangen van scenarioschrijvers en regisseurs ook niet hoeft mee te wegen. Bovendien is het voor scenarioschrijvers en regisseurs bijzonder gecompliceerd om bezwaar aan te tekenen wanneer een fondsbesluit (via hun producent) nadelige gevolgen voor hen heeft.

 
Om die reden is het zeer goed nieuws dat de Raad van State geoordeeld heeft dat medewerkers die in een contractuele relatie staan tot de subsidieontvanger als ‘belanghebbend’ gezien kunnen worden en dat hun belang meegewogen moet worden in de besluitvorming.
 
Het zou onder andere kunnen betekenen dat filmmakers die in een contractuele relatie staan met een producent bestuurlijk gezien nu toch ook belanghebbend zijn op het moment dat het Filmfonds een besluit neemt waar de filmmaker via de producent nadelige gevolgen van ondervindt.  Lees hier de uitspraak
 

Waar gaat de uitspraak van de Raad van State om?

In 2016 nam minister Jet Bussemaker het besluit om een lager subsiebedrag toe te kennen aan het Metropole orkest.  “In plaats van de aangevraagde 3,5 miljoen euro kreeg het orkest jaarlijks 3 miljoen euro rijkssubsidie. Dat betekende in de praktijk dat een flink aantal arbeidsplaatsen moest verdwijnen. Daartegen kwam de Kunstenbond, toen Vereniging Nederlandse Toonkunstenaarsbond (Ntb), namens de leden van het Metropole Orkest in verzet.”
 
Het bezwaar vond geen gehoor bij de minister. De toenmalige minister Jet Bussemaker verklaarde de bezwaren niet-ontvankelijk, omdat er geen direct verband zou bestaan tussen het subsidiebesluit en de werkgelegenheid bij het Metropole Orkest. De Kunstenbond en de vertegenwoordigde medewerkers zouden conform de Algemene Wet Bestuursrecht geen belanghebbenden zijn.
 
De Kunstenbond tekende beroep aan tegen het besluit van de minister, waarna de rechtbank Amsterdam in 2017 het oordeel over nam.
 
Hierna ging de Kunstenbond in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, met als reden dat de rechtbank niet ingezien zou hebben dat de medewerkers van het Metropole als gevolg van het besluit hun werk zouden kunnen verliezen. “Als het Metropole Orkest minder subsidie krijgt, heeft dat immers gevolgen voor de medewerkers, aangezien 70 procent van de begroting de personeelskosten betreft. Hun belang zou dus moeten worden meegewogen in de besluitvorming.”
 
De Raad van State is het daar mee eens en vernietigt in de uitspraak van 26 juni 2019 zowel het besluit van de minister alsook het besluit van de rechtbank Amsterdam.
 
Dat heeft gevolgen voor de eerdere besluitvorming over de subsidietoekenning. Minister Van Engelshoven zal een nieuw besluit moeten nemen waarin de bezwaren van de Kunstenbond en de medewerkers van het Metropole serieus worden meegewogen. (bron site Kunstenbond)

 

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Alle berichten, filmbeleid > filmfonds, juridisch en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Raad van State : belangen werknemers Metropole orkest moeten meegewogen bij subsidiebesluit

  1. Pingback: Artikel | Trends & Ontwikkelingen 4 oktober 2019 - Mestmag.nl

  2. Pingback: Het Filmfonds juridisch | Wet- en regelgeving, toezicht en controle | Afdeling Filmzaken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s