Verbeterde cash rebate regeling voor de Nederlandse Film: 3 maatregelen

Er is zo’n 18 miljoen over van de cash rebate regeling. Wij stellen de volgende drie aanpassingen voor:

 1. De bijdrage, per aanvraag, wordt verhoogd van 1- naar 1,5 miljoen.
 2. Het percentage, dat bijgedragen wordt in de goedgekeurde productiekosten, wordt verhoogd van 30% naar 40%
 3. De regeling is voortaan ook toegankelijk voor filmproducties waarvan de productiekosten lager zijn dan 1 miljoen euro

De Stimuleringsmaatregel Filmproductie in Nederland geldt tot 2020 en moet tussentijds geëvalueerd worden. In het reglement staat dat een evaluatiecomité een maal in de vier jaar de regeling evalueert op de effecten van de uitvoering en de mate waarin de regeling haar doelstelling bereikt. Aangezien de regeling op 20 mei 2014 in werking is getreden zal dit voor 20 mei 2018 gedaan moeten zijn.

We weten niet wie er plaats heeft genomen (of zal nemen) in het evaluatiecomité noch pretenderen we de regeling diepgravend geëvalueerd te hebben. En toch denken we dat het belangrijk is dat de filmsector nu al van zich laat horen en met een aantal voorstellen komt ter verbetering van de regeling.  Belangrijkste reden hiervoor is dat er geld over is en dat het Filmfonds plannen heeft om de regeling uit te breiden naar televisieseries. Als dit gebeurt dan betekent dit dat er geld weg zal vloeien net op het moment dat de Nederlandse film het zo ongelooflijk hard nodig heeft.

We stellen daarom de volgende drie aanpassingen voor.

 1. De bijdrage, per aanvraag, wordt verhoogd van 1- naar 1,5 miljoen.
 2. Het percentage, dat bijgedragen wordt in de goedgekeurde productiekosten, wordt verhoogd van 30% naar 40%
 3. De regeling is voortaan ook toegankelijk voor filmproducties waarvan de productiekosten lager zijn dan 1 miljoen euro

Het voordeel van deze verbeteringen is dat ze (in tegenstelling tot het uitbreiden naar televisieseries die helemaal niet in de doelstelling vermeld staan) gebaseerd zijn op de huidige doelstelling en dat ze eenvoudig door te voeren zijn. Daarbij staan ze in een directe relatie met de doelstelling omdat ze :

 • een gezond filmklimaat bevorderen (Een hoger percentage via de semiautomatische regeling verkort het financieringstraject en maakt het flexibeler, daarbij betekent het grotere artistieke vrijheid voor filmmakers en producenten.  Filmmakers (met name de eigenzinnige en artistieke makers) zullen in zo’n filmklimaat beter tot hun recht en tot bloei kunnen komen.)
 • de internationale concurrentiepositie van de Nederlandse filmindustrie versterken (Wanneer talentvolle filmmakers meer geld beschikbaar hebben voor het maken van hun films zullen deze er visueel aantrekkelijker uit kunnen zien en beter in staat zijn om te concurreren met buitenlandse films. Zie als voorbeeld Brimstone. Bovendien geeft meer geld filmprofessionals de kans zich te professionaliseren.)

 • de aantrekkingskracht van Nederland voor zowel binnenlandse als buitenlandse filmproducties vergroten (Meer filmfinancieringsmogelijkheden in Nederland zal Nederland als filmland aantrekkelijk maken, voor zowel binnenlandse als buitenlandse producties.)
 • de productieactiviteit verhogen van creatieve en technische filmprofessionals (Wanneer er financieringsmogelijkheden zijn voor low- en high budget films kan er beter tegemoet gekomen worden aan de behoefte van de sector en dus zullen er meer films gemaakt worden en wordt de productieactiviteit verhoogd.)
 • de ontplooiing van Nederlands filmtalent stimuleren (Lowbudget films bieden uitstekende kansen voor jong- en gevestigd talent om zich te ontwikkelen en te experimenteren met beeldtaal.)
Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in aanbeveling nieuw filmbeleid, Alle berichten, filmbeleid > issues, producenten en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Verbeterde cash rebate regeling voor de Nederlandse Film: 3 maatregelen

 1. Pingback: Trends & Ontwikkelingen 9 mei 2017 - Mestmag.nl

 2. Pingback: Cash Rebate geactualiseerd! Maar is ze ook verbeterd? | Filmzaken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s