Wat houden scenarioschrijver en regisseur over aan bioscoophit Soof2?

Notes vooraf. De bedragen die genoemd worden zijn de bedragen die betrokkenen ontvangen bovenop hun honorarium en ze hebben alleen betrekking op de bioscooprelease.  Dit artikel is n.a.v. opmerkingen aangepast. Het is duidelijker welke inkomsten de producent direct uit de bioscooprelease ontvangen en welke inkomsten hij later krijgt bij het maken van een nieuwe film.

Sinds het SER advies eind april 2017 verscheen buigen meerdere partijen zich over oplossingen waarmee de inkomenspositie verbeterd kan worden van kunstenaars en dus ook die van filmmakers.

Om aan te tonen dat de inkomenspositie van filmmakers inderdaad voor verbetering vatbaar is heeft Filmzaken op een rij gezet wat de scenarioschrijver en de regisseur overhouden aan de release van de bioscoophit Soof2 wanneer er sprake is van een gebruikelijke verdeling.

Hiervoor is gekeken naar cijfers uit Facts en Figures mei 2017, bovendien is er uitgegaan van de meest voorkomende verdeling tussen bioscoop en distributeur; 61% / 39%. Van deze verdeling wordt weleens afgeweken en het kan ook dat er sprake is van een sliding scale. Bovendien is uit gegaan van een 50 / 50 verdeling tussen distributeur en producent. Ook die verdeling zou in het geval van Soof2 anders geweest kunnen zijn. Het kan dus dat de werkelijke bedragen afwijken van de bedragen die in het overzicht staan.

Maar wat de verdeling in werkelijk ook is en ook al ontvangen de makers het dubbele, één ding is zeker ; de scenarioschrijver en regisseur worden financieel niet veel wijzer van deze bioscoophit.

NB. Het percentage dat de scenarioschrijver en de regisseur ontvangen komt overeen met wat er via hun contracten met de producent is afgesproken.

Er is meer dan 7.5 miljoen euro binnengekomen aan kaartverkoop. Hiervan houden de bioscopen 4.3 miljoen in. De distributeur incasseert (buiten de P&A en MG die hij dan al terugverdiend heeft) vervolgens bijna 1.2 miljoen.  De producenten houden in eerste instantie 58.500 over en daarna als ze de revolverende middelen en bonus voor succes van het Filmfonds ontvangen en nieuwe films kunnen maken wordt dat (in het geval de fees 10% van de begroting is) 136.054 euro. Dit is ook niet veel, maar zij kunnen tenminste nieuwe projecten ontwikkelen, iets wat de scenarioscrhrijver en regisseur niet lukt met deze inkomsten.

De conclusie is dat er inderdaad wel iets verbeterd kan worden aan de inkomenspositie van filmmakers.

Filmzaken doet graag meteen een voorzet.

Het zou voor filmmakers (en trouwens ook voor producenten) enorm schelen wanneer niet alleen kabeldoorgifte onder wettelijk verplicht collectief beheer zou vallen, maar dat dit ook zou gelden voor alle andere exploitaties, zoals bijvoorbeeld VOD en bioscooprelease. Op die manier ontvangen filmmakers voortaan via hun CBO een percentage van de totale inkomsten en zijn ze dus ook niet langer afhankelijk van een contractuele afspraak met de producent, een partij die ook weinig krijgt.

Het is eigenlijk raar dat het nog niet op deze manier geregeld is voor filmmakers, want boekenschrijvers, makers van musicals en muziekauteurs ontvangen allemaal allang een percentage van de bruto verkoopprijs, meestal iets tussen de 5% – 15%.

Als het voor filmmakers ook op deze manier geregeld is dan zullen ze al snel meer gaan ontvangen dan de 0,08% en 0,11% die ze op dit moment van de bruto inkomsten ontvangen. Stel dat het dan 3% is van de bruto inkomsten, dan betekent dit in het geval van Soof2 dat de scenarioschrijver, regisseur samen met de hoofdrolspelers in totaal 227.460 zullen ontvangen.

Op die manier delen ze daadwerkelijk mee in de opbrengst die er met hun werk gemaakt wordt en wordt hun inkomenspositie behoorlijk verstevigd, zonder dat het rendement op investeringen overigens in gevaar gebracht wordt.

Het is maar een idee!

EERDAAGS VERSCHIJNT OOK HET ARTIKEL :

WAAROM DELEN SCENARIOSCHRIJVER en REGISSEUR NIET MEE IN BONUS VOOR SUCCES VAN FILMFONDS ?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in actueel, auteursrecht, auteursrechtelijke vergoedingen, filmfinanciering, filmfonds, filmsector, geldzaken en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Wat houden scenarioschrijver en regisseur over aan bioscoophit Soof2?

  1. SQOBE is het alternatief om zonder tussen komst van distributeurs en bioscoop exploitanten met VOD een eerlijker verdien model voor filmmakers te realiseren.

  2. Pingback: Waarom moeten scenarioschrijver en regisseur eigenlijk meedelen in opbrengsten? | Filmzaken

  3. Pingback: Drie redenen waarom een winstafspraak met de producent geen oplossing is | Filmzaken

  4. Pingback: Trends & ontwikkelingen 13 juni 2017 - Mestmag.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s